research
  • 06 May
  • 2022

Kedosim hetiszakasz (Vájikrá könyve 19:1-20:27)

Kedosim szidrája mindössze 64 versből áll, de 51 micvát (613-ból!) tartalmaz. A legfontosabb erkölcsi vonatkozásban is meghatározó parancsok találhatóak benne, mintegy kivonata a Tórának.
A szöveg és talán az egész Tóra legtöbbet idézett utasítása így hangzik: „...szeresd felebarátodat, mint magadat, én vagyok az Örökkévaló” (19:18). Talán az egész Tóra egyik legtöbbet idézett egyben legszebb mondata ez. Bármennyire szép is ez a vers, komoly nehézség van az értelmezésével, ugyanis azon parancsolatok közé tartozik, amelyek az emberek egymáshoz fűződő viszonyát kívánják szabályozni, ezért kell legyen egy gyakorlati része is.
A Rámbám úgy véli, hogy a tórai előírás magába foglalja azokat a jótetteket (gmilut hászádim), melyeket testünkkel hajtunk végre (beteglátogatás, vendégfogadás, temetés, gyászolók vigasztalása). Szforno inkább a szó szerinti jelentésére figyelt: “szeresd azt a felebarátodban, amit magadban szeretnél, ha az ő helyében lennél”. A Kli Jákár pedig emlékeztet rá, hogy a micvák két nagy csoportjának, a “béjn ádám láMákom” (ember és Isten közötti) és a “béjn ádám leádám” (ember és ember közötti) előírásoknak ez a parancs jelenti a közös alapját.
Esetleg tilalomról szól és ezt akarja megtanítani, miként ne viselkedjünk felebarátainkkal? Elképzelhető, hiszen Hillél szerint a gyakorlatban voltaképpen azt jelenti, hogy „ami számodra gyűlöletes, azt embertársadnak ne tedd”.
Mestereink azért is gondolták, hogy a Tóra legfontosabb előírásainak egyike, mivel számos más előírás alapjául szolgál. Abból indultak ki, hogy ha valaki szereti felebarátját, akkor nem veszi el a pénzét, értéktárgyát, semmilyen módon nem károsítja meg, nem gyűlöli, nem lesz vele szemben haragtartó, bosszúálló, és még hosszan lehetne sorolni. Rabbi Háim Vitál (1542-1620) írja: „nézd meg jól, mekkora a teremtmények egymás iránti szeretetének jelentősége! Amikor két embert szívből jövő, igaz szeretet köt össze, akkor a Sehiná lakozik kettejük között. Ezt bizonyítja az áhává (אהבה) kifejezés, melynek számértéke 13, ezt meg kell duplázzuk (hiszen két ember szeret), és az így kapott szám (26) megegyezik az Isten négybetűs nevében található betűk összegével”.

Sábát sálom, békés szombatot mindenkinek!

5782. Ijár 5.

Darvas István rabbi

Események

Közösség