research
  • 19 Jun
  • 2023

Változások a diákigazolvány felhasználási területén

Az Oktatási Hiavatal Oktatási Nyilvántartási Közponjának tájékoztatása szerint:

"A családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi XXVIII. törvény egyik lényeges változása, hogy a hatósági és egyéb ügyekben a tanköteles korú tanulóktól a tanulói jogviszony igazolása nem kérhető, a 16. életévüket betöltött tanulók esetében a tanulói jogviszony érvényes diákigazolvánnyal, vagy az azt helyettesítő OKTIG rendszerből kiállított QR kódos igazolással igazolható (az iskolalátogatási igazolás, tanulói jogviszony igazolás ezekben az ügyekben kivezetésre kerül)."

"...a továbbiakban nem csak az utazási és kereskedelmi kedvezményeket igénybe vevő tanulók részére kell diákigazolványt igényelni, hanem minden olyan tanulónak, aki a mellékelt dokumentumban sorolt szolgáltatásokat igénybe kívánja venni: rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, gyermektartásdíj megelőlegezése, fiatal felnőtt utógondozói ellátása, iskoláztatási támogatás, iskolakezdési támogatás, gyermeknevelési támogatás, árvák ösztöndíja...."

"...az iskolakezdési támogatás, valamint a gyermeknevelési támogatás augusztus 1. és szeptember 30. között igényelhető a munkáltatónál. Augusztus 1 és szeptember 1. között a megszokott módon iskolalátogatási vagy tanulói jogviszonyigazolás bemutatásával, de szeptember 1. után azonban csak az érvényes diákigazolvány másolatának vagy a QR kódos igazolás másolatának benyújtásával."

A diákigazolvány akkor érvényes,

  • ha nincs lejárva (érvényességi ideje hátul, a kiállítás dátuma alatt)
  • ha "scheiberes" (jogviszonyt igazoló intézmény a BZSH Scheiber Iskola)

illetve akkor lehetséges matricával való érvényesítése,

  • ha a tanuló 2023. augusztus 31. előtt betöltötte 16. életévét, - ebben az esetben november 1-jén lesz szüksége matricára, illetve az idősebbeknek új matricára

Összegezve: Kérjük, hogy nézzék meg gyermekük diákigazolványát, ellenőrizzék annak érvényességét és állapotát, valamint hogy a BZSH Scheiber Iskola a jogviszonyt igazoló intézmény, mert szeptember 1. után nem adhatunk iskolalátogatási igazolást, csak a diákigazolvány használható!

Ha az igazolvány nincs vállalható állapotban, vagy lejárt, haladéktalanul fáradjanak el gyermekükkel - vagy vegyék rá őt, hogy tegye meg - egy Kormányhivatalba, ott kérjék az igénylési folyamat megkezdését (fotózás), majd az akkor kapott A/4-es formátumú papírt juttassák el az iskolába - nem elég, ha otthon elteszik, mert az igénylést csak az iskola továbbíthatja az Oktatási Hivatalnak! (küldhetik e-mailben, leadhatják a portán, vagy behozhatják az ügyeleti napokon személyesen), - hogy szeptember 1-re mindenkinek legyen!

Köszönjük az együttműködésüket!

Események

Közösség